Tarih: 27.07.2023 12:56

AHŞAPLA KONUŞAN ADAM…

Facebook Twitter Linked-in

İnsanlar vardır hayata değerler katar. Yaşantılarını bir çizgi üzerine kurar ve belli bir hedefe doğru kararınca ilerlerler. Geçtiğimiz gün dükkanının kapısında dikilerek sokağı seyrederken karşılaştığım ahşap ustası Erhan Değirmenci de işte tam bu anlattıklarımdan.

Sabah 6.30 da açmış işyerini. Hava sıcak olduğundan erkenden gelip dört beş saat çalışıp sıcakta istirahat ettiğini söylüyor. Yaşı itibariyle artık çok sıcak saatlerde çalışamadığından dertli.

Gazetemiz köşe yazarı Süleyman Kollu’nun  yarım asırlık ahşap ustası Erhan Değirmenci ile gerçekleştirdiği söyleşiyi aktarıyoruz...

Erhan usta ile çok hoş bir söyleşi yaptık işyerinde. Çalışmanın, emeğin, değer katmanın, doğa sevgisinin her birinin onun için ayrı bir önemi var.

64 yaşında, üç çocuk, dört torun sahibi olduğunu söyleyen yaklaşık elli yıldır ahşapla uğraştığını ifade eden Erhan Değirmenci Usta elli yıllık meslek hayatını kısaca şöyle özetliyor.

USTA AHŞAPLA KONUŞMALI

Ağaçla, ahşapla uğraşmanın insanı dinlendirdiğini, terapi etkisi yaptığını belirten Erhan Usta enteresan ifadelerde bulundu.

Ahşapla uğraşmak insanı dinlendiriyor. İyi bir usta ağaçla, ahşapla diyalog kurmalı, konuşmalı. Öyle ya neticede işlediğimiz ahşapta bir zamanlar ağaçtı, can taşıyordu. Onun hayata katacağı değeri şimdi usta belirleyecek. Ne kadar doğru işlenirse o kadar fazla değer katar hayata. Tıpkı insan gibi. İnsan da öyle değil midir? Ne kadar iyi eğitim alırsa, ne kadar iyi işlenirse o kadar verimli olur topluma. Ben de işleyeceğim ağaçla konuşuyorum. Ahşapta lisanı hal ile konuşur. Kimisi beni beklet der, beni daha kesme, kimi der benim tam işlenme zamanım sakın geç kalma. İşte biz her ahşaba baktığımızda onun ne dediğini duyar gibiyiz. Onun söyledikleri bize adeta terapi oluyor, dinlendiriyor bizi. Hani muhabbet ede ede birlikte çalışıyoruz diyelim. Doğrusu da bu…

AĞACA YAZIK…

İyi bir ustanın ahşabın ve ağacın değerini bildiğini belirten usta diyor ki “ bir karışı bile heder edilmemeli. Ahşap çok değerli. Bir ağacın işlenmesi için kırk elli bazen yüz sene geçmesi gerekiyor. Bu kadar değerli bir şey var mı. O yüzden işyerimde beş santim, on santim, ne kadar küçük olursa olsun ahşap parçalarını değerlendiririm. Hangisine baksam onun nerde kullanılacağını bilirim. O yüzden atmam, bekletirim ve mutlaka kullanırım. Ağaç zor yetişiyor, kıymetini bilmek lazım. Yeni nesile de tavsiyem mutlaka ağaç diksinler. İddia ediyorum herkes bir ağaç dikse ne iklimler değişir ne de düzen bozulur. Ağaç dikmek insanı dinlendirir, öz güvenini artırır, adeta ömrünü uzatır. Bir de israf etmemek lazım.

YENİ NESLE AĞAÇ İŞLEMEYİ TAVSİYE ETTİ.

Erhan usta sözlerinin içinde hep mesajlar veriyor. Ağaç dikmeyi, israftan kaçınmayı, çalışmayı, üretmeyi öğütlüyor. Özellikle Z  kuşağına ne mesaj vermek istersiniz diye soruyoruz Erhan Ustaya ve yine aynı tavsiyelerini söylüyor.

BU TÜR MESLEKLER YAŞAMALI

Ahşabın her dönemde önemini koruduğunu söyleyen Erhan usta öneminin kavranbması gerektiğini belirtiyor. 

Söyleşi: Süleyman Kollu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —