İleri sürücülük teknikleri uzmanı Süleyman Kollu, dokuz günlük kurban bayramı tatili dolayısı ile uzun süreli yolculuk yapacak olan sürücülere tavsiyelerde bulundu.
İleri sürücülük teknikleri uzmanı Süleyman Kollu, dokuz günlük kurban bayramı tatili dolayısı ile uzun süre araç kullanacak sürücülere tavsiyelerde bulundu. Yoğun trafikte ve şehirler arası yollarda araç kullanmanın şehir içinde araç kullanmaktan çok farklı olduğunu vurgulayan Kollu sürücülerin yolculuklarının kabusa dönmemesi için bazı tavsiyeleri dikkate almaları ve olduklarından çok daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Süleyman Kollu araç sürücülerine şu tavsiyelerde bulundu.
İşten çıktıktan hemen sonra yorgun bir şekilde yola çıkmayın. En az sekiz saatlik bir dinlenme sonrasında yola çıkabilirsiniz. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarının yapılmış olduğundan emin olun. Hava sıcaklıklarının yüksek olması, klimanın çalıştırılması, trafik yoğunluğu ile birleştiğinde aracınızın hararet yapma riski yükselecektir. Bu nedenle 6-8 saatlik yolculuğunuz varsa serin havada yolculuk yapmanızı öneriyorum. Ancak daha uzun süreli yolculuk yapacaksanız günün en sıcak saatleri 11:00 -18:00 arası en az iki kez birer saatlik mola vermenizi öneririm.
Bunun yanında aracınızda klima çalışıyorsa hava üfleme yönünü üst ve ön cam üzerinden sirküle olacak şekilde ayarlamalısınız. Uzun süreli gövde ve yüzünüze direkt klima etkisi yüz felci, mide üşütmesi, kas spazmı gibi olumsuzluklara sebep olabilir.
Şehirler arası yolda araç kullanırken dikkatli olmak gerekir ve bu sürücüyü biraz daha yorar. Yol ve trafik durumuna göre algınızın açık kalması için dört saatlik yolculuktan sonra bir saatlik, sonraki her dört saatlik sürede birer saatlik molalar sürüş güvenliği açısından önemlidir. Eğer aracınız küçük ve hafif bir araç ise yolda sürüş esnasında tır, kamyon, otobüs gibi araçların oluşturabileceği, türbilans ve itme, çekme etkilerinden zarar görmemek için bu araçlara yakın seyretmeyiniz. Eğer gidiş gelişli bir yolda araç geçecekseniz, sollama mesafesinin olduğundan emin olun, gidiş güzergahından gelebilecek araçları net görünüz. Sıcak hava etkisiyle asfalt zemin üzerinde oluşan sıcak hava sirkülasyonu ve buhar görüşünüzü olumsuz etkileyecektir.
Aracınızın stepnesinin sağlam olduğundan, trafik seti, ilk yardım seti ve yangın söndürme tüpünün de dolu olduğundan emin olunuz.
Sıcaklık etkisi ile bazen araçların ön koltuğunda oturanlar ayaklarını araç göğüsü üzerine koymaktadır. Bu, olası bir kaza anında açılacak hava yastığının kişinin felç olmasına ve hatta ölümüne neden olabilecektir. Yine araç camından dışarıya el, kol çıkarma son derece tehlikelidir. Emniyet kemerlerinizi mutlaka takılı yolculuk edin. Unutmayın kaza durumunda emniyet kemeri can kurtarır.
Hız, trafik ve sürüş kurallarına uyarak sevdiklerinize kavuşacağınız hayırlı yolculuklar, iyi bayramlar diliyorum.
GHA