Tarih: 19.01.2023 16:43

KARNE ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNE IŞIK TUTAR

Facebook Twitter Linked-in

19 milyon öğrenci 20 ocak cuma günü yaklaşık 4 ay süren ilk yarıyılı tamamlayarak tatile giriyor. 

Eğitimciler velileri uyarıyor! Karne çocuğunuzun röntgeni değildir, ancak geleceği hakkında ipuçları verir.

12 Eylül 2022 de başlayan 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 20 ocakta sona eriyor. 19 Milyon öğrenci iki haftalık  yarıyıl tatiline giriyor. İkinci yarıyıl 6 Şubat 2023 pazartesi günü başlayacak. 14 nisan 2023 Cuma günü ikinci ara tatil verecek olan öğrenciler 24 nisanda ders başı yapacak. 2022-2023 eğitim öğretim yılının son ders zili ise  16 haziran 2023 Cuma günü çalacak.

EĞİTİMCİLER  UYARIYOR!

Ders başarılarının yanında birçok bilginin bulunduğu karnenin ilk bakılan yerinin her zaman not haneleri olduğunu, aslında bunun karnenin ne demek olduğunu bilmemekten kaynaklandığını belirten eğitimciler velileri, karneleri doğru değerlendirmeleri konusunda uyarıyor.

Karnenin öğrencinin röntgeni olmadığını belirten eğitimci Süleyman Kollu öğrenci velilerine şu önerilerde bulundu. 

“Öğrenci velileri karneyi eline aldığında ilk olarak ders başarılarının olduğu hanelere bakıyor. Birçoğu da buradan başka bir yere bakmıyor. Bu velilerin karnenin niçin düzenlendiğini, karnede nelerin ölçülüp verildiğini bilmediklerini gösteriyor. Hatta karne öğrencilerin tüm kriterlerini ölçüyor da diyemeyiz. 

Bizim eğitimciler olarak velilere  önerimiz, bu karneleri okul ile aile arasındaki bir ilişki göstergesi olarak değerlendirmeleridir. Öğrenci okul hayatını yaşarken, aileden ve toplumdan kopmadan iç içe yaşadığından olumlu ve olumsuz etkileşim olması muhakkaktır. Başarı ve başarısızlıkta öğrenciler kadar ebeveynlerin de payı vardır. Bu sebeple, öğrenci davranışları, sosyal ve kültürel eğilimleri, okul ve eğitime katılım düzeyi, okul içi davranışları gibi birçok bilgiyi içeren karnenin geniş bir pencereden bakılarak değerlendirilmesi gereklidir.

Bir başka ifadeyle başarılı veya başarısız olarak değerlendirilen bir karnenin sahibi öğrenci ile birlikte ailesidir. Bu sebeple, karnede verilen tüm bilgiler dikkate alınarak, okul rehber öğretmeni, öğrenci sınıf öğretmeni ile birlikte dönem sonunda karnenin değerlendirilmesi şarttır. Burada sınıf öğretmeninin ve rehber öğretmenin gözlem ve önerileri, öğrenci duyguları, ailenin soruları birlikte harmanlanıp değerlendirilmelidir. Burada önemli olan ceza ve mükafat değil, sene başından beri alınan yol, gelinen noktadır. Bu yeterli mi, eksik mi? Sorulması gereken ilk soru bu olmalı. Sonrasında ise eksik ve yanlış olanlar nasıl düzeltilir? Öğrencinin eğilimleri nasıl belirlenir? Öğrencinin daha başarılı olacağı konular nasıl seçilmeli? Gibi soruların cevabı araştırılmalıdır.

Sözün özü çocuğunuz karnesini getirip elinize aldığınızda aslında kendinizi de değerlendirdiğinizi unutmayın. Çok ödüllendirme ve sert ceza gibi yanlış değerlendirmelerden kaçınılmalıdır. Unutmayın eğitimciler, eğitim müfredatı, veliler ve çocuklarımız hepsi birden istendik başarı ve davranış sergileyen öğrenciyi hedefliyor. Çocuğunuzun her geçen gün üzerine koyan, gelişen, büyüyen olgunlaşan birey olduğunu aklınızdan çıkarmadan, onu başkalarıyla değil, kendisiyle karşılaştırın.”

GHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —