Son günlerde yaşanan zirai don ve olumsuz etkileri , tarım politikalarının hem üretici açısından hem de devlet açısından ele alınması gerekliliğini ortaya koydu. Zirai don sonrası yaşanan kayıplar çiftçinin kaderi olmamalı.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği, zamansız doğa olaylarının sıklığını artırdı. Geçtiğimiz üç yıl boyunca Manisa bölgesinde bölgesel ve genelde yaşanan zirai don sultani üzüme ciddi zarar verdi. Önemli bir tarımsal ürün, ciddi bir gıda ve hatırı sayılır bir ihracat kalemi olan çekirdeksiz üzüm için 'acaba daha fazla koruma tedbiri mi alınmalı?' sorusu akla geliyor.
Aşağıda paylaştığım şaraplık üzüm bağları İspanya'da . Burada çiftçiler zirai dona karşı bağlarda ateş yakarak önlem alıyor. Meteoroloji birkaç gün önceden uyardı. Fakat çiftçi ne yapabilir. Birlikte hareket etme, iş yapma becerisi, kooperatif ruhu zaten yok. Çaresiz bireysel dua etme eylemini seçti.
" Senede birkaç gün yaşanan bu riski bertaraf etmek için bunun gibi ateş yakma, sisleme veya daha farklı kapsamlı çözümler olabilir. Ve hatta üç beş tarlanın ortasında kalan ve ısıtma, sisleme gibi eylem yapılmayan bağlar, bahçeler ve ürünler bile zirai dondan kurtulabilir.
Tarsim, sigortacılık yapısı gereği, tarımsal kayıpları karşılamak için ödeme yaparak ortada olmayan, üretilemeyen ürünün bedelini ödüyor. Oysa afetlere karşı alınan önlemler desteklense, ürün üretilmiş olur. Piyasa da ürün kıtlığı yaşanmaz. Gıda krizi olmaz.
Ziraat odaları bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıp, Tarım Bakanlığı'nı, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı'nı destekleme programlarını uygulamaya aldırarak harekete geçirebilir. Çiftçileri bu konuda eğitip, bilinçlendirip , projeyi de gerçeklestirirse, üzüm, erik, kiraz ve daha birçok üründe yaşanması muhtemel zirai don zararlarına karşı ciddi başarı sağlanabilir.
Kaldı ki dünyanın bir çok ülkesinde iklim değişikliği nedeniyle birçok önlem faaliyetleri devletin ve kurumların öncülüğünde yürütülüyor. Tarım Bakanlığı da bu konuda kapsamlı bir çalışma için vizyonunu geliştirmelidir. Devlet sadece meteoroloji aracılığı ile zirai don olacak önlem alın diyerek sorumluluğunu yerine getirmiş olmayacaktır" diye düşünüyorum...
Bu vesile ile, zirai dondan etkilenen çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum...
Süleyman Kollu